Використання здорового якісного посівного матеріалу – це запорука до отримання високого врожаю та прибутку для всіх виробників, що займаються вирощуванням сільськогосподарських культур. Тому необхідно забезпечити насінню певні умови і спеціальний режим зберігання.
Для збереження технологічних якостей зерна і посівних властивостей насіння потрібно систематично спостерігати за його температурою, вологістю, кольором, запахом, схожістю, зараженістю хворобами та заселеністю шкідниками. Основною причиною низької схожості насіння навесні є високий вміст у ньому вологи під час зберігання. Зайва волога, яка міститься в зерні, сприяє розвитку мікроорганізмів на його поверхні, кліщів і комах, а також значно зменшується кількість поживних речовин. При підвищеній температурі і підвищеній вологості в зерні починають відбуватися різні фізико-хімічні процеси, в результаті яких воно може почати проростати. Вологе зерно має низьку якість і в деяких випадках не використовується для подальшої обробки.
Дослідженнями доведено, що з підвищенням вологості від 15 до 17% схожість насіння ярої пшениці знизилася на 6, а енергія проростання – на 12%. Схожість насіння з вологістю понад 20% знижувалася на 22, а енергія проростання — на 33% порівняно з насінням, вологість якого не перевищувала 15%. При правильному зберіганні в перші роки не тільки не знижується схожість насіння, а й підвищуються його врожайні якості.
Для правильного зберігання насіння господарство, насамперед, повинно бути забезпеченим спеціальним насіннєсховищем, обладнаним засіками. Під час розміщення насіння необхідно уникати випадкового змішування. Висота насипу насіння зернових культур не повинна перевищувати 2,5 м, а при підвищеній вологості і потеплінні – не більше 1,5 м. Під час зберігання необхідно систематично спостерігати за станом насіння і міряти температуру насипу. Одночасно із засипанням насіння на зберігання відбирають проби з кожної окремої партії і відправляють у лабораторію для повного аналізу. Слід запам’ятати, що відносна вологість повітря має бути не вище 60-70%, а температура – нижчою, ніж температура приміщення, бо інакше можлива конденсація вологи на насінні.
Повний аналіз насіння можна провести в ДУ «Вінницька обласна фітолабораторія». Дотримання даних рекомендацій дозволить зберегти високі сортові та посівні якості насіння, що стане запорукою майбутнього врожаю.