Корисна інформація
Основним живителем є кукурудза, але бактеріоз уражає також інші види злакових. Бактеріальне в'янення кукурудзи викликає зниження урожаю і збільшує сприйнятливість рослини до стеблової гнилі. Шкодочинність бактеріального вілту значною мірою залежить від стійкості сорту і виду кукурудзи. Хворобою уражуються всі її види: зубоподібна, кремениста, попкорн, але айбільше — цукрова.
Перші симптоми хвороби проявляються зазвичай у вигляді поздовжньої штрихуватої плямистості на нижніх листках кукурудзи. Спочатку світло-зелені, плями згодом жовтіють, засихають і збільшуються, утворюючи смуги з хвилястими краями вздовж усього листка. На уражених ділянках рослини часто виступає ексудат у вигляді крапельок жовтого кольору. В уражених вілтом рослин спостерігається передчасне викидання волоті характерного білого кольору. Обгортки вкриваються дрібними водянистими плямками, які з часом засихають і темнішають.
При ранньому зараженні рослини затримуються в рості, в’януть, засихають, частково зберігаючи при цьому зелений колір листя. Більшість таких рослин гине в першій половині вегетації. Ті рослини, які не загинули, передчасно зацвітають, волоті швидко всихають, набираючи білого забарвлення. Качани або не утворюються зовсім, або насіння в них уражене. В місцях ураження, особливо на поперечному зрізі стебла, утворюються дрібні крапельки жовтого тягучого бактеріального слизу. Виділення бактеріального ексудату із судинних пучків стебла та характерне жовте забарвлення судинних пучків — типові діагностичні ознаки цієї хвороби.
Серед карантинних заходів основного значення набуває заборона ввезення насіннєвого матеріалу кукурудзи із заражених районів країн, де зареєстровано хворобу. Для запобігання завезенню збудника бактеріального вілту під час надходження насіння кукурудзи з-за кордону проводять карантинний огляд з обов'язковим відбором зразків для лабораторної експертизи.
Для своєчасного виявлення захворювання слід також проводити обстеження посівів кукурудзи в період вегетації. Якщо в господарстві виявлено вогнище бактеріального вілту кукурудзи, на полях зі слабкою ураженістю рослини скошують і використовують у господарстві на силос і фураж, значною – скошують і спалюють всі рослини. На зараженій території проводять знищення пожнивних решток і глибоку оранку грунту, впроваджують сівозміну з поверненням кукурудзи на попереднє місце не раніш як через 3 роки; на господарство, де виявлено захворювання, накладається карантин.
Увага!!!
У разі виявлення регульованих шкідливих організмів просимо звернутися у
ДУ "Вінницька обласна фітосанітарна лабораторія" за адресою: м. Вінниця, вул. Келецька 53, оф. 111